ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι προτεραιότητες Trump για την επόμενη μέρα

img_0155Σε πρόσφατη ομιλία του στο Gettysburg, ο νεοεκλεγείς στην προεδρία των ΗΠΑ Donald Trump ειχε πει: «I am asking you to dream big». Ο ίδιος φιλοδοξεί να φέρει αλλαγές σε κρίσιμους τομείς της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ας δούμε ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες στην ατζέντα του και πως θα επιδιώξει να τις πετύχει.

 

Οικονομία
Στον τομέα της οικονομίας, ο Trump έχει υποσχεθεί τις μεγαλύτερες μειώσεις φορολογίας από την εποχή του Ronald Reagan. Το σχέδιο του περιλαμβάνει μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμάκων από επτά σε τρεις, με παράλληλη μείωση φόρων ειδικά για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα καθώς και μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 30% στο 15%. Σκοπεύει επίσης να επιτρέψει τον επαναπατρισμό των κερδών των πολυεθνικών εταιριών με φορολογικό συντελεστή 10%.

Εμπόριο – Εργασιακά
Ο Trump έχει επικρίνει σφοδρά την τακτική συνεχούς υποτίμησης του νομίσματος της Κίνας και έχει δηλώσει ότι θα την υποχρεώσει να αλλάξει τα περιβαλλοντικά και εργασιακά της πρότυπα και την πολιτική της σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Μια άλλη προτεραιότητα για τον Trump είναι η επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών, όπως η Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τον Καναδά και το Μεξικό. Έχει δηλώσει οτι οι συμφωνίες αυτές ευθύνονται για την απώλεια θέσεων εργασίας προς το εξωτερικό. Στοχεύει στη δημιουργία 25 εκ. θέσεων εργασίας σε 10 χρονια μέσω των επενδύσεων στις υποδομές, των νέων εμπορικών συμφωνιών, της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος και της μείωσης των φόρων.

Μεταναστευτική πολιτική
Στο θέμα της μετανάστευσης ο Trump έχει προειδοποιήσει ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών να δέχεται πρόσφυγες από περιοχές της Μέσης Ανατολής και μουσουλμανικά κράτη, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Έχει καλέσει τις ΗΠΑ να αναστείλουν την επανεγκατάσταση των προσφύγων μέχρι να υλοποιηθούν αποτελεσματικότερες διαδικασίες για τον έλεγχο και την προστασία από εξτρεμιστές.
Έχει κανει επίσης εκκλήσεις για μείωση του αριθμού των νόμιμων μεταναστών που ζουν στη χώρα, για απέλαση των εγκληματιών και παράνομων μεταναστών και για αυστηροποίηση των διαδικασιών απέλασης και έκδοσης βίζα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών με βεβαρυμένο ποινικό μητρώο αγγίζει τις 178.000, δυσκολεύοντας εκ των πραγμάτων την απέλαση τους. Τέλος, έχει υποσχεθεί το χτίσιμο ενός τεράστιου τείχους στα νότια σύνορα με το Μεξικό, κάτι που επίσης φαντάζει δύσκολο να υλοποιηθεί.

Εξωτερική πολιτική
Ο Trump έχει ασκήσει κριτική απέναντι στον πόλεμο στο Ιράκ και σε άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Επιδιώκει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο έχει αποκαλέσει «ηγέτη», και πιστεύει οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιδιώξουν την ενίσχυση των συμμαχιών τους στην Ευρώπη και την Ασία, να επενδύσουν σημαντικά στην άμυνα τους και να δώσουν προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική.
Από την άλλη πλευρά διατηρεί σκληρή γραμμή απέναντι στο ισλαμικό κράτος λέγοντας οτι θα πρέπει να δεσμευθούν περισσότερες χερσαίες δυνάμεις στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Πιστεύει στον ενισχυμένο ρόλο του ΝΑΤΟ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή και υποστηρίζει ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για την υποστήριξη του. Έχει δεσμευθεί για την αποδυνάμωση του ισλαμικού κράτους αποκλείοντας του την πρόσβαση σε πετρελαίο.
Ιδιαίτερα για τη Μεσόγειο, ο Τραμπ οραματίζεται τη δημιουργία της Μεσογειακής Ένωσης στην οποία θα ενταχθούν αρχικά η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Κύρπος, τα Ηνωμένα Αραβικά, Εμιράτα, η Ιορδανία, η Λιβύη, η Τουρκία και φυσικά η Ελλάδα.

Περίθαλψη
Ο Trump έχει ορκιστεί να καταργήσει τη μεταρρύθμιση στην υγεία του προέδρου Obama, το λεγόμενο ObamaCare. Η πρόταση του δίνει στις πολιτείες περισσότερο έλεγχο επι των αυτόνομων πλάνων υγείας και ενισχύει τον ανταγωνισμό μεταξύ τους. Έχει ταχθεί υπερ των βετεράνων στο θεμα της υγειονομικής περίθαλψης λέγοντας πως «χιλιάδες βετεράνοι πεθαίνουν περιμένοντας περίθαλψη» δεσμευόμενος να αυξήσει τις δαπάνες για τη θεραπεία του συνδρόμου μετατραυματικού στρες και της κατάθλιψης. Έχει προτείνει τη χορήγηση έξι εβδομάδων άδειας μητρότητας με αποδοχές στις μητέρες ως αντιστάθμισμα στο ποσό που θα λάμβαναν σαν επίδομα ανεργίας.

Κογκρέσο – Ανώτατο Δικαστήριο – Δημόσια Διοίκηση
Ο Trump θέλει να επιβάλει περιορισμούς στους λομπίστες. Προτείνει πενταετή απαγόρευση απασχόλησης ως λομπίστα σε οποιοδήποτε λειτουργό έχει αποχωρήσει από κυβερνητική θέση και δια βίου απαγόρευση αν έχει εργαστεί για κυβέρνηση του εξωτερικού. Στο ανώτατο δικαστήριο θα κληθεί να τοποθετήσει νέους δικαστές σε αντικατάσταση αυτών που συνταξιοδοτούνται το επόμενο διάστημα. Στο Κογκρέσο τέλος, καλείται να διευθετήσει το ζήτημα του χρονικού περιορισμού της θητείας των μελών.

infiltr8or

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι προτεραιότητες Trump για την επόμενη μέρα

Σχολιάστε