The logo of Swiss drugmaker Novartis is seen at its headquarters in Basel

Η Novartis είναι ένας κολοσσός στο χώρο του φαρμάκου παγκοσμίως. Το όνομα της έχει συνδεθεί με καταγγελίες για σκάνδαλα με μίζες, εμπλοκή λειτουργών και πολιτικών σε υποθέσεις χρηματισμών, δικαστικές έρευνες από το FBI και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, εισαγγελικές έρευνες παγκοσμίως, απόπειρες αυτοκτονίας. Όσα δηλαδή θα περιελάμβανε ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα θρίλερ. Η ιστορία όμως κρύβει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και πόλεμο μεταξύ της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης και της Αμερικής.

Η γερμανο-ελβετικών συμφερόντων εταιρία, που ξεκίνησε το 1996 από τη συγχώνευση των εταιριών Ciba-Geigy και Sandoz, βασίστηκε σε μια ιδιαίτερα επιθετική πολιτική εξαγορών μέχρι να φτάσει σήμερα στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου. Μια αγορά ιδιαίτερα ανταγωνιστική αλλά με τεράστια περιθώρια κέρδους καθώς η παγκόσμια αγορά συνταγογράφησης εκτιμάται ότι θα μοιράσει στους «παίκτες» περίπου 1,5 τρισ. δολλάρια!

Ας δούμε τις υποθέσεις διαπλοκής στις οποίες εμπλέκεται η εταιρία παγκοσμίως.

ΗΠΑ

Η πρώτη έρευνα για τη Novartis ξεκινά από το FBI το 2005. Η υπόθεση αφορά σε καταγγελίες για χρηματισμό ιατρών με δώρα, γεύματα, ταξίδια που πλήρωνε η εταιρεία για την προώθηση φαρμάκων της εταιρείας προς το κοινό. Η έρευνα διήρκεσε πέντε χρόνια με τη Novartis να καλείται να καταβάλλει στο αμερικανικό Δημόσιο αποζημίωση 422,5 εκατ. δολαρίων.

Το 2010 δικαστήριο της Νέας Υόρκης ξεκίνησε έρευνα για καταγγελίες εργαζομένων γυναικών σε εγκυμοσύνη της εταιρίας για διακρίσεις εις βάρος τους. Η εταιρία τελικά καταδικάστηκε και κλήθηκε να καταβάλλει αποζημιώσεις άνω των 155 εκατ. δολαρίων.

Τον Νοέμβριο του 2015 οι αμερικανικές αρχές επιβάλλουν νέο πρόστιμο ύψους 390 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία με την κατηγορία ότι προωθούσε προϊόντα της μέσω δικτύου φαρμακοποιών έναντι χρηματισμού.

Ιαπωνία

Το 2013 ξεσπά στην Ιαπωνία το σκάνδαλο του φαρμάκου Diovan, για το οποίο η εταιρία κατηγορήθηκε ότι νόθευσε κλινικά στοιχεία πανεπιστημιακών ερευνών. Η εταιρία επιχείρησε να αποδώσει την ευθύνη σε ανάρμοστη συμπεριφορά υπαλλήλου αλλά δεν κατάφερε να πείσει το δικαστήριο και τελικά οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν σε μήνυση εναντίον της.

Ινδία

Την ίδια χρονιά λήγει εις βάρος της Novartis μια επτάχρονη δικαστική διαμάχη στην Ινδία για ένα φάρμακο κατά του καρκίνου. Η εταιρία κατηγορήθηκε για υπερτιμολόγηση του φαρμάκου καθώς διαπιστώθηκε ότι το κόστος του, που ανερχόταν στα 4.000 δολάρια ήταν εξωφρενικό σε σχέση με παρόμοιο γενόσημο σκεύασμα που είχε κόστος μόλις 73 δολάρια! Η εταιρεία έφτασε στο σημείο να εκβιάσει την απόφαση, προχωρώντας σε εκβιαστικές συνεντεύξεις στους Financial Times!

Κίνα

Το 2016, το κινεζικό παράτημα της Novartis Sandoz μετά την καταδίκη για πρακτικές χρηματισμού γιατρών για την προώθηση προϊόντων της εταιρίας, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συμβιβασμό με τις Κινεζικές Αρχές καταβάλλοντας αποζημιώσεις συνολικού ύψους 25 εκατ. δολαρίων.

Τουρκία

Το 2016, μετά τις καταγγελίες από «βαθύ λαρύγγι» για παράνομο χρηματισμό, η εταιρία βρίσκεται υπό διερεύνηση για εμπλοκή σε σκάνδαλο ύψους 85 εκατ. δολαρίων.

Νότιος Κορέα

Τον Αύγουστο του 2016, ο CEO και έξι ακόμα ανώτατα στελέχη της εταιρίας στην Κορέα καταδικάστηκαν για χρηματισμό γιατρών ύψους 2,34 εκατ. δολαρίων με αντάλλαγμα την προώθηση προϊόντων της εταιρίας. Μαζί τους καταδικάστηκαν συνολικά 15 γιατροί και έξι εκδότες ιατρικών εκδόσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις παραπάνω διαμάχες, η εταιρεία απάντησε με απολύσεις. Μόνο στην Αμερική, στο διάστημα 2010-2013 εκτιμάται ότι περίπου 5.400 συνεργάτες της Novartis (κυρίως στον τομέα των πωλήσεων) έχασαν τη δουλειά τους.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Η διάσταση του σκανδάλου στην Ελλάδα συνεχώς γιγαντώνεται με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές.

Μέσα στο 2016, κλιμάκιο του FBI βρέθηκε στην Ελλάδα για συλλογή στοιχείων, ενώ είναι δεκάδες οι άνθρωποι που έχουν καταθέσει για την υπόθεση.

Με κατεπείγουσα εντολή του κ. Παναγιώτη Αθανασίου στον οικονομικό εισαγγελέα  Ιωάννη Δραγάτση διετάχθη έρευνα στην εταιρεία NOVARTIS για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φορολογικά αδικήματα. Είχε προηγηθεί έφοδος των Εισαγγελέων διαφθοράς στα γραφεία της εταιρίας.

Στο υπό διερεύνηση σκάνδαλο εξετάζεται η εμπλοκή γιατρών και κρατικών λειτουργών ενώ εξετάζεται και η πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Το παζλ του απίστευτου θρίλερ που παίζεται το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα συμπληρώνουν η απόπειρα αυτοκτονίας στελέχους της εταιρίας, το οποίο εμπλέκεται στις έρευνες, ένα βίντεο που εμπλέκει πολιτικούς, καθώς και δυο προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι φέρονται να έχουν καταθέσει σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση.

Το σίγουρο είναι ότι το θρίλερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η πλοκή του αναμένεται να είναι συναρπαστική.

Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν…

infiltr8or

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s