turingΟ Άλαν Μάθισον Τιούρινγκ (Alan Matheson Turing, 23 Ιουνίου 1912 – 7 Ιουνίου 1954)  ήταν Άγγλος μαθηματικός, καθηγητής της λογικής και κρυπτογράφος. Θεωρείται ο πατέρας της επιστήμης υπολογιστών και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

1926 – Η σχολική ζωή

Ο Alan Turing πέρασε ένα μεγάλο μέρος των παιδικών του χρόνων χωριστά από τους γονείς του, καθώς ο πατέρας του εργαζόταν στη βρετανική διοίκηση της Ινδίας.

Σε ηλικία 13 ετών, εστάλη να φοιτήσει στο σχολείο και οικοτροφείο Sherborne του Dorset. Το άκαμπτο εκπαιδευτικό σύστημα αποθάρρυνε το επιστημονικό του μυαλό ελάχιστη ενθάρρυνση, κι έτσι ο Turing ξεκίνησε μόνος του να μελετά σύγχρονες επιστήμες όπως η σχετικότητα, ξεπερνώντας κατά πολύ τη διδακτέα ύλη του σχολείου του.

Εκεί ο Turing ένιωσε για πρώτη φορά έντονη έλξη για το φίλο του Christopher Morcom, ο οποίος όμως πεθαίνει ξαφνικά από φυματίωση το 1930. Ο θάνατός του ενέπνευσε αργότερα τον Turing ώστε να συμπεριλάβει στις επιστημονικές του αναζητήσεις τα προβλήματα του νου και του εγκεφάλου.

1935 – Η υποτροφία στο Cambridge

Ο Alan Turing κέρδισε υποτροφία στο King’s College του Cambridge από όπου και αποφοίτησε με αρίστευση στα μαθηματικά. Η φιλελεύθερη ατμόσφαιρα του Cambridge ενθάρρυνε τις επιστημονικές του αναζητήσεις. Σε ηλικία μόλις 22 ετών εκλέχτηκε μέλος του King’s College χάρη στη διατριβή του, όπου απέδειξε το Κεντρικό Οριακό Θεώρημα (Central Limit Theorem) στη θεωρία της σχετικότητας, ωστόσο το ασυνήθιστο ενδιαφέρον του για την εξεύρεση πρακτικών χρήσεων για αφηρημένες μαθηματικές έννοιες θα τον ωθήσει σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

1936 – Ιδρυτής της σύγχρονης πληροφορικής

Το 1936, ο Turing δημοσιεύει την εργασία του με τίτλο «Για τους υπολογίσιμους αριθμούς, με μια εφαρμογή στην λήψη αποφάσεων«, όπου αναλύει τι σημαίνει για έναν άνθρωπο να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη μέθοδο ή διαδικασία για να εκτελέσει μια εργασία. Για το σκοπό αυτό, εφηύρε την ιδέα μιας Καθολικής Μηχανής που θα μπορούσε να αποκωδικοποιήσει και να εκτελέσει οποιοδήποτε σύνολο οδηγιών. Δέκα χρόνια αργότερα θα μετατρέψει αυτή την επαναστατική ιδέα σε ένα πρακτικό σχέδιο για ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή, ικανό να εκτελεί οποιοδήποτε πρόγραμμα.

Το μεγαλύτερο μέρος του 1937 έως το 1938 το περνά στο πανεπιστήμιο Πρίνστον απ’ όπου έλαβε διδακτορικό δίπλωμα με τη διατριβή του στην έννοια του υπερυπολογισμού (hypercomputation).

1939 – Σπάζοντας τον κωδικό Enigma

Επιστρέφοντας από το Πρίνστον , όπου μεταξύ άλλων ανέπτυξε ιδέες για μυστικού αλγορίθμους κρυπτογράφησης, ο Turing επιστρέφει στη Μεγάλη Βρετανία και εργάζεται για λογαριασμό της Βρετανικής Κυβέρνησης στο τμήμα αποκρυπτογράφησης.

enigma-machine-012

Τον Ιούλιο του 1939, η Πολωνική υπηρεσία κρυπτογράφησης παρείχε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη μηχανή Enigma, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς για να κρυπτογραφήσει όλες τα στρατιωτικά και ναυτικά σήματα της. Μετά το Σεπτέμβριο του 1939, ο Turing συνεργάστηκε με άλλους μαθηματικούς στο Μπλέτσλεϊ Παρκ αναπτύσσοντας την ηλεκτρομηχανική μηχανή γνωστή ως Βόμβα, ικανή να σπάσει τα μηνύματα Enigma σε βιομηχανική κλίμακα.

1940 – Το τέλος μιας σύντομης σχέσης

Το 1941, το τμήμα όπου εργαζόταν ο Turing, «Ομάδα 8» κατάφερε να σπάσει το γερμανικό υποβρύχιο σύστημα επικοινωνιών που ήταν ζωτικής σημασίας για την μάχη του Ατλαντικού. Κατά τη διάρκεια αυτής της συναρπαστικής εργασίας, γνώρισε και αρραβωνιάστηκε τη μαθηματικό Joan Clarke. Ο Turing της πρότεινε α παντρευτούν αλλά η σχέση τους δεν προχώρησε, καθώς της εκμυστηρεύτηκε αμέσως τις ομοφυλοφιλικές του τάσεις. Στο μεταξύ, ο πόλεμος πήρε νέα τροπή με την ενεργή εμπλοκή της Αμερικής.

1944 – Η ηλεκτρονική σύνδεση

Ο Turing εργάστηκε για αρκετές τεχνολογικές καινοτομίες κατά τη διάρκεια του πολέμου και ειδικότερα, για ένα σύστημα κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης τηλεφωνικών συνομιλιών. Το σύστημα με την κωδική ονομασία Delilah παρουσιάστηκε επιτυχώς σε καταγραφή μιας από τις ομιλίες του Ουίνστον Τσώρτσιλ, αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή. Ωστόσο, έφερε τον Turing σε επαφή με την ηλεκτρονική, και τον οδήγησε σε μια θέση στο Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής (NPL) το 1945, όπου εργάστηκε σε αυτό ο ίδιος αποκάλεσε «ηλεκτρονικό εγκέφαλο».

1946 – Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής

Το Μάρτιο του 1946 ο Turing αναπτύσσει ένα λεπτομερές σχέδιο για την πρώτη Μηχανή Αυτόματου Υπολογισμού (Automatic Computing Engine – ACE). Επρόκειτο για ένα ψηφιακό υπολογιστή με τη σύγχρονη έννοια, ικανό να αποθηκεύσει προγράμματα στη μνήμη του. Στην έκθεσή του υπογράμμισε την απεριόριστη ποικιλία των εφαρμογών που ανοίγονται με αυτή την τεχνολογική επανάσταση. Ωστόσο, η καθυστέρηση στης έναρξη του προγράμματος τον οδήγησε να αφήσει το Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής και να επιστρέψει στο Καίμπριτζ το 1947, δίνοντας οριστικό τέλος στην κατασκευή της μηχανής.

1950 – Μπορεί μια μηχανή να σκέπτεται;

turing1

Ο Turing μετακομίζει στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, όπου μια ομάδα ηλεκτρονικών μηχανικών είχε ήδη αναπτύξει ένα υπολογιστή με ένα πολύ μικρό αποθηκευμένο πρόγραμμα. Επικεντρώνεται στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών με κύριο θέμα του τη διερεύνηση της δυνατότητας ενός υπολογιστή να ανταγωνιστεί την ανθρώπινη σκέψη. Το 1950, δημοσιεύει μια φιλοσοφική εργασία με την ιδέα του για το Παιχνίδι της Μίμησης, ήτοι τη σύγκριση των αποτελεσμάτων της ανθρώπινης σκέψης με αυτά μιας μηχανής, το αποκαλούμενο Πείραμα Turing. Η εργασία του αυτή παραμένει το σημαντικότερο έργο του, με σημαντική συμβολή στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

1951 – Μια θεωρία ζωής

Ο Turing επικεντρώνεται σε ένα νέο εντελώς επιστημονικό έργο, αξιοποιώντας τον υπολογιστή του Μάντσεστερ. Πρόκειται για το πρόβλημα της κατανόησης των βιολογικών προτύπων – κηλίδες, ρίγες, πέταλα λουλουδιών – που συναντώνται στη φύση. Πρότεινε μια εξήγηση από την άποψη των χημικών αλληλεπιδράσεων και ανέπτυξε εξισώσεις για αυτές. Η θεωρία του για τη «Χημική βάση της μορφογένεσης», που ολοκληρώθηκε το 1951, θεωρείται κλασσική και εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο έντονης έρευνας 60 χρόνια αργότερα. Την ίδια χρονιά εξελέγη Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας για το σύνολο του έργου του.

1952 – Καταδίκη για προσβολή της δημοσίας αιδούς

Η ομοφυλοφιλική δραστηριότητα ήταν παράνομη μέχρι το 1967 και ο Turing διώχθηκε όταν έγινε γνωστή από την αστυνομία η σχέση του με νεαρό άνδρα. Δεν πρόσφερε καμία υπεράσπιση στον εαυτό του και τελικά καταδικάστηκε. Προκειμένου να πάει φυλακή, δέχθηκε να υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία που στην πραγματικότητα ήταν χημικός ευνουχισμός. Η άδεια διαβαθμισμένης ασφαλείας του ανακλήθηκε δίνοντας τέλος στη συνεργασία του με την κυβέρνηση. Ο ίδιος αντέδρασε με περιφρόνηση και διέφυγε το βρετανικό δίκαιο μεταβαίνοντας στο εξωτερικό στη Νορβηγία και την Ελλάδα.

1954 – Το τέλος

Ο Alan Turing βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του στις 8 Ιουνίου 1954. Είχε πεθάνει από δηλητηρίαση με κυάνιο μια ημέρα πριν από ένα μισοφαγωμένο μήλο που βρίσκεται δίπλα στο σώμα του. Η ετυμηγορία του ιατροδικαστή ήταν αυτοκτονία. Η μητέρα του υποστήριξε ότι η δηλητηρίαση είχε προέλθει κατά λάθος κατά τη διάρκεια ενός ερασιτεχνικού χημικού πειράματος, αλλά πιθανότατα το είχε ο ίδιος σχεδιάσει έτσι ώστε να την οδηγήσει σε αυτή τη σκέψη.

Λέγεται ότι το σήμα της γνωστής Apple είναι πιθανά συσχετισμένο με το δαγκωμένο μήλο του Turing, σαν φόρος τιμής για την συνεισφορά του στο χώρο της επιστήμης των υπολογιστών.

2013 – Η Βασιλική Χάρη

Το Δεκέμβριο του 2013 η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ χορηγεί στον Alan Turing μεταθανάτιο βασιλική χάρη, ακυρώνοντας επίσημα την ποινική καταδίκη του.

turing2

Ακολούθησε μια τετραετή εκστρατεία που υποστηρίχθηκε από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των επιστημόνων Stephen Hawking και Richard Dawkins, σχετικά με το αν ο παρόμοιος αποκλεισμός χιλιάδων ομοφυλόφιλων ανδρών συνέβαλλε στην ορθή απονομή δικαιοσύνης.

Το Βραβείο Τιούρινγκ, η ύψιστη επιστημονική διάκριση στον χώρο της πληροφορικής από το 1966 κι έπειτα, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του.

 

infiltr8or

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s