earhartΗ Αμερικανίδα πρωτοπόρος Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ (Amelia Mary Earhart), η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να διασχίσει τον Ατλαντικό, εξαφανίστηκε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στη νήσο Χάουλαντ, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να κάνει τον γύρο της Γης στις 2 Ιουλίου 1937 και κηρύχθηκε θανούσα στις 5 Ιανουαρίου 1939. Όσα όμως ξέρουμε μέχρι σήμερα για τα αίτια θανάτου της, ανατρέπονται από νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία η Έρχαρτ δεν πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα αλλά

ως ναυαγός!

Η Διεθνής Ομάδα Ανάκτησης Ιστορικών Αεροσκαφών Recovery (International Group for Historic Aircraft Recovery-TIGHAR) αποκαλύπτει μια νέα θεωρία: Ο σκελετός ενός ναυαγού που ανακαλύφθηκε στο νησί Nikumaroro του Kiribati το 1940, μπορεί να ανήκει στην Έρχαρτ.

Η πρώτη μελέτη των ανθρώπινων λειψάνων από τις βρετανικές αρχές είχε αρχικά δείξει ότι ανήκαν σε άνδρα. Το 1998 όμως, η ομάδα TIGHAR μελέτησε τα πρωτότυπα αρχεία της έρευνας -με τις μετρήσεις του σκελετού του 1940- και τα έστειλε για περαιτέρω διερεύνηση στους ειδικούς ιατροδικαστές ανθρωπολόγους Karen Μπερνς και Richard Jantz. Αυτοί απεφάνθησαν ότι «η μορφολογία των οστών, στο βαθμό που μπορούμε να πιστοποιήσουμε με την εφαρμογή σύγχρονων εγκληματολογικών μεθόδων για μετρήσεις που λαμβάνονται, φαίνεται να συνάδει με άτομο γένους θηλυκού, με παρόμοια χαρακτηριστικά σε ύψος και εθνική καταγωγή με της Έρχαρτ».

Στη συνέχεια ήρθε μια άλλη ανακάλυψη.O Jantz, στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, παρατήρησε κάτι περίεργο κατά την επικαιροποίηση των πληροφοριών από τις μετρήσεις των οστών. Ο σκελετός είχε πήχεις που ήταν ασυνήθιστα μεγάλοι για γυναίκα ευρωπαϊκής καταγωγής. Με τη βοήθεια ιατροδικαστή ειδικού στην ψηφιακή απεικόνιση, ανέλυσε μια ιστορική φωτογραφία της Έρχαρτ, όπου τα γυμνά χέρια της είναι πλήρως ορατά, και ανακάλυψε ότι οι πήχεις της Έρχαρτ ήταν σχεδόν πανομοιότυποι με αυτούς του ναυαγού.

Τον Αύγουστο, η ομάδα TIGHAR αποκάλυψε ότι η Έρχαρτ έκανε περισσότερα από 100 εκκλήσεις για βοήθεια μέσω ασυρμάτου μεταξύ 2 και 6 Ιουλίου του 1937, γεγονός που αποκλείει το αεροπλάνο να είχε συντριβεί, καθώς ο ασύρματος δε θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς να λειτουργεί ο κινητήρας του. Σύμφωνα με το Διευθυντή της TIGHAR Ric Gillespie, «υπάρχουν ιστορικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι αεροπορικές εταιρείες έλαβαν εκκλήσεις για βοήθεια το 1937. Αν κοιτάξουμε τον Τύπο της εποχής, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν ακόμα ζωντανή. Ο έρευνες στράφηκαν προς τον ωκεανό, μόνο όταν τα αεροπλάνα που είχαν αποσταλεί να πετάξουν πάνω από τα νησιά  απ’ όπου προέρχονταν τα σήματα κινδύνου επέστρεψαν χωρίς να έχουν βρει ίχνη του χαμένου αεροσκάφους».

Η TIGHAR πιστεύει ότι τα αεροπλάνα διάσωσης δεν είδαν αυτό της Έρχαρτ, γιατί ενδεχομένως να είχε παρασυρθεί πίσω στον ωκεανό από τα κύματα. Σε αποστολές της TIGHAR στο νησί Nikumaroro από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, βρέθηκαν ίχνη από εστίες φωτιάς κοντά στην περιοχή όπου βρέθηκαν τα οστά, τα οποία, σε συνδυασμό με οστά ψαριών και πουλιών που επίσης βρέθηκαν στην περιοχή, ενισχύουν τη θεωρία ότι η Έρχαρτ επέζησε εβδομάδες, ίσως και μήνες, στο νησί. Σύμφωνα με τη θεωρία, η Έρχαρτ συγκέντρωνε νερό από φύλλα δέντρων και από τη βροχή, καθώς στο νησί δεν υπάρχει πόσιμο νερό.

Το γεγονός ότι δε βρέθηκαν άλλα ανθρώπινα λείψανα στο νησί, πιθανότατα σημαίνει ότι ο πλοηγός της Έρχαρτ Frederick J. Noonan πέθανε λίγο μετά τη συντριβή και παρασύρθηκε στον ωκεανό. «Υποθέτουμε ότι ο Noonan πέθανε νωρίς, καθώς στις αρχικές της κλήσεις κινδύνου είχε αναφέρει τον τραυματισμό του», δήλωσε ο Gilepsie και συνεχίζει «πιστεύουμε ότι επέζησε ηρωικά, για σύντομο χρονικό διάστημα, σε φρικτές συνθήκες. Η ιστορία θα πρέπει να αφηγηθεί τα γεγονότα σωστά».

Πηγή: CNN

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s