Αμερικανικές εκλογές: Μπορούν οι εκπλήξεις του Οκτωβρίου να γυρίσουν το αποτέλεσμα;

People listen Hillary Clinton speaks during a rally in Raleigh, North Carolina - 27 September 2016Είναι αμερικανική παράδοση για τους ψηφοφόρους και τα μέσα ενημέρωσης να κοιτάζουν τις «εκπλήξεις του Οκτωβρίου» που θα μπορούσαν να μετατοπίσουν μόνιμα την προεδρική κούρσα.

Είναι όμως ένας εκλογικός μύθος ή πραγματικότητα;
Φέτος είχαμε δύο παραδείγματα.
Πρώτον, υπήρχε η εμφάνιση ενός βίντεο στο οποίο ο Donald Trump έκανε άσεμνες παρατηρήσεις σχετικά με τις γυναίκες, το οποίο ακολουθήθηκε σύντομα από κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις, τις οποίες ο ίδιος έχει αρνηθεί.
Στη συνέχεια υπήρξε η έρευνα του FBI σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Hillary Clinton.
Ωστόσο, οι έκτακτες ειδήσεις του Οκτωβρίου, που έχουν στόχο να θέσουν τον εκλογική μάχη εκτός τροχιάς και να εξασφαλίσουν τη νίκη για τη μία ή την άλλη πλευρά, δεν είναι κάτι καινούργιο. Και μερικές φορές, το timing της είδησης είναι τόσο ακριβές που οι παρατηρητές αμφισβητούν το κατά πόσον πρόκειται για συνωμοσία ή απλά για μια καλά σχεδιασμένη κατάσταση από την κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση με στόχο να λειτουργήσει υπέρ τους.
Δείτε παρακάτω αντίστοιχες εκπλήξεις που απασχόλησαν προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις:

1972 – Nixon vs. McGovern

slide_52.jpgO Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Richard Nixon είχε αντίπαλο στην εκλογική κούρσα το Δημοκρατικό γερουσιαστή George McGovern, που αντιστεκόταν στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Henry Kissinger ανακοινώνει στις 26 Οκτωβρίου ότι «η ειρήνη επίκειται» στο Βιετνάμ. Σχεδόν αμέσως, πλακάτ με το επικείμενο τέλος του πολέμου άρχισαν να εμφανίζονται στην παράταξη Nixon, ενώ ο McGovern κάλεσε την ανακοίνωση «μια σκληρή πολιτική εξαπάτηση». Σε κάθε περίπτωση, η ειρήνη σίγουρα δεν ήταν στα σχέδια.
Σαν αποτέλεσμα, ο Νίξον επανεξελέγη πανηγυρικά και η οικονομία των ΗΠΑ παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 1972, με ένα εκπληκτικό (σε ετήσια βάση), ποσοστό 9,8%.

1980 – Carter vs. Reagan

iran_hostagesΣτις 4 Νοεμβρίου 1979, Ιρανοί ριζοσπάστες εισέβαλαν στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, κρατώντας ομήρους 52 Αμερικανούς διπλωμάτες. Στις εκλογές που ακολούθησαν, οι Ρεπουμπλικάνοι χρησιμοποίησαν το γεγονός της συνεχιζόμενης αιχμαλωσίας τους ως ένδειξη έλλειψης δύναμης του Δημοκρατικού Προέδρου Carter. Καθώς οι εκλογές πλησίαζαν, οι διαπραγματεύσεις της ομάδας Κάρτερ με το Ιράν έφτασαν σε αδιέξοδο. Ο Reagan κέρδισε τις εκλογές του 1980 ενώ οι όμηροι απελευθερώθηκαν αμέσως μετά με αντάλλαγμα 3 δις $ σε Ιρανικά κεφάλαια που είχαν παγώσει. Το 1986, ο εξόριστος πρώην πρόεδρος του Ιράν Abdol Hassan Bani-Sadr κατήγγειλε ότι Ρεπουμπλικανοί εκπρόσωποι σε συνάντησή τους με Ιρανούς πράκτορες στο Παρίσι το 1980, υποσχέθηκαν να πωλήσουν όπλα στο Ιράν για τον πόλεμο με το Ιράκ, εάν η Ιρανική Δημοκρατία συναινούσε στην καθυστέρηση της απελευθέρωσης των ομήρων μέχρι μετά τις εκλογές.

1980 – Bush vs. Gore

hqdefaultΟ George Bush, μετέπειτα κυβερνήτης του Τέξας, βρισκόταν σε αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση με το Δημοκρατικό αντιπρόεδρο Al Gore. Η είδηση της σύλληψης του Bush το 1976 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης ξέσπασε 5 μόλις ημέρες πριν την ψηφοφορία. Αμέσως η εκστρατεία Bush κατηγόρησε αυτή του Gore για «βρώμικη πολιτική», με την τελευταία να αρνείται τις κατηγορίες. Στην πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση στην αμερικανική ιστορία που ακολούθησε, Ο Gore βγήκε νικητής κατά περίπου 500.000 ψήφους, αλλά το ανώτατο δικαστήριο σταμάτησε την ανακαταμέτρηση των αμφισβητούμενων ψηφοδελτίων στη Φλόριντα, δίνοντας τη νίκη στον Bush με 29 εκλεκτορικές ψήφους.

2004- Bush vs. Kerry

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-1O Δημοκρατικός υποψήφιος John Kerry, προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει την οργή των ψηφοφόρων για τον πόλεμο στο Ιράκ, ενώ ο Πρόεδρος Bush προειδοποιούσε για τις επιπτώσεις ενδεχόμενης αλλαγής πορείας. Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, το Al-Jazeera μεταδίδει ένα βίντεο του Osama Bin Laden να χλευάζει τον Bush με αόριστες απειλές και να συζητά για την εξαπάτηση των ψηφοφόρων στη Φλόριντα και για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Η εκστρατεία Bush χρησιμοποίησε το βίντεο προειδοποιώντας ότι μόνο αυτός θα μπορούσε να κρατήσει Αμερική ασφαλή. Η εκστρατεία Kerry έκανε τον παράξενο ισχυρισμό ότι ο Bush κατά κάποιο τρόπο είχε συνωμοτήσει με τον ηγέτη της Αλ-Κάιντα. Εκλογικό αποτέλεσμα: Ο Bsuh κερδίζει άνετα δεύτερη θητεία στην προεδρία.

2004- Obama vs. McCain

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-2Ο Barack Obama διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα έναντι του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών John McCain στις δημοσκοπήσεις του καλοκαιριού. Η έκπληξη Οκτωβρίου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, με την κατάρρευση του κολοσσού Lehman Brothers, την υποχώρηση του δείκτη Dow Jones Industrial Average κατά 18% κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, και την απώλεια περίπου 159.000 θέσεων εργασίας στην Αμερικανική οικονομία. Στις εκλογές που ακολούθησαν, οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι σύμφωνα με τους αναλυτές έριξαν την ευθύνη στην οικονομική πολιτική των Ρεπουμπλικανών, καταψηφίζοντας τον απροετοίμαστο McCain έναντι του ήρεμου και υπεύθυνου Obama. Τις τελευταίες εβδομάδες της εκστρατείας, ο Obama πήρε ένα σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και, φυσικά, κέρδισε τις εκλογές.

2012 – Obama vs. Romney

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-3Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αμφίρροπη αναμέτρηση για τον Obama και το Δημοκρατικό του αντίπαλο Mitt Romney 10 ημέρες πριν από τις εκλογές. Αν και η έκπληξη προήλθε από μια φυσική καταστροφή, τον Τυφώνα Sandy, ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης υποστήριξαν ότι αποτέλεσε την έκπληξη του Οκτωβρίου.
Οι εκτεταμένες καταστροφές στις Ανατολικές Ακτές των ΗΠΑ έδωσαν στον Πρόεδρο Obama την ευκαιρία να ασκήσει τα προεδρικά του καθήκοντα απασχολούμενος με τη διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, βάζοντας τον Romney σε δύσκολη θέση και κερδίζοντας τελικά μια δεύτερη θητεία του στο Λευκό Οίκο.

Μπορεί λοιπόν η έκπληξη του Οκτωβρίου να γυρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα;

Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων μπορούν να συνωμοτήσουν εναντίον οποιασδήποτε προεκλογικής εκστρατείας, αλλά οι πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις στο κατά πόσο μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Υπάρχουν απλά τόσοι πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται, που είναι δύσκολο ένα μεμονωμένο γεγονός να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα, τη στιγμή μάλιστα που, μέχρι τον Οκτώβριο, οι περισσότεροι ψηφοφόροι έχουν ήδη αποφασίσει.
Εξαίρεση θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα οικονομικά γεγονότα του 2008 τα οποία, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους προς «το μικρότερο από δύο κακά».  λέει ο πολιτικός επιστήμονας James Campbell από το Πανεπιστήμιο στο Buffalo.
Λέει ότι η καθυστερημένη Breaking News στην εκστρατεία αυτή μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση από τα προηγούμενα χρόνια, επειδή οι δύο υποψήφιοι έχουν πολλούς ψηφοφόρους που κλίνει προς αυτούς ως «το μικρότερο από δύο κακά».

Πηγή: BBC

Advertisements

4 σκέψεις σχετικά με το “Αμερικανικές εκλογές: Μπορούν οι εκπλήξεις του Οκτωβρίου να γυρίσουν το αποτέλεσμα;

  1. Μένει να δούμε αν οι εκπλήξεις του Οκτωβρίου θα παίξουν το ρόλο τους.
    Μέχρι στιγμής δε φαίνεται να είναι τόσο καθοριστικές, ίσως γιατί δεν είναι τόσο συνταρακτικές όσο μια φυσική ή οικονομική καταστροφή.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s